Grafiikka elävöittää Tapiolan pyöräparkin

Referenssi

Grafiikka elävöittää Tapiolan pyöräparkin


Espoon Tapiolaan avattiin lokakuussa 2019 pyöräparkki yli 400 polkupyörälle. Kauppakeskus Ainoaan yhdistyvää pyöräparkkia koristavat kuvataiteilija Seela Petran luomat veikeät hahmot, jotka Novela valmisti ja asensi paikoilleen. 

”Hahmoja on 69 kappaletta, ja jokaisella on oma tarinansa. Piirsin pieniä lyijy- ja värikynäpiirroksia, jotka Novela suurensi, tulosti alumiinikomposiittilevylle, leikkasi muotoon ja päällysti antigraffitilaminaatilla ennen asennusta”, kertoo Seela Petra

Novelan henkilökohtainen ote vakuutti

Seela Petran teos ”Sinä päivänä” (2019) ilahduttaa inhimillisyydellään ohikulkijoita ja helpottaa muistamaan, mistä oma pyörä löytyy. Kaupungin tilaama julkisen taiteen teos on osa Espoon modernin taiteen museon (EMMA) ympäri kaupunkia ulottuvia kokoelmia.

”Esimerkiksi citykani ja urbaani parvekeviljelijä ovat jo tuttuja hahmoja Tapiolasta. Empaattiset eläinhahmot kuvaavat erilaisten ihmisten ennakkoluulottomia kohtaamisia, mihin haluan teoksellani myös kannustaa. Hahmoista heijastuu Espoon kaupungin tarinaan liittyviä määreitä, kuten rohkeus, sivistys ja yhteiskuntavastuu”, kertoo Seela Petra.

Seela Petra myös perusteli Espoon kaupungille, miksi hän halusi käyttää toteutuksessa juuri Novelan palveluja. Keskusteltuaan myynnistä vastaavan Jari Lindqvistin ja tuotantopäällikkö Anita Koposen kanssa hän vakuuttui Novelan henkilökohtaisesta otteesta. 

Kommunikaatio on avain onnistumiseen

Pyöräparkissa on yhteensä noin 80 metriä seinää, joissa hahmot ja tarinat kulkevat. Lisäksi yhdeksässä pilarissa on viittauksia isoilla seinillä kerrottuihin tarinoihin. Seela Petra teki kokonaissuunnitelmasta ensin manuaalisesti 1:25 pienoismallin. Paperille tehtyjen jopa 2,5 metristen koevedosten kanssa auttoi Novelan pre-press vastaava Jari Ahti

”Ahti on kokenut ja palvelualtis ammattilainen, joka esimerkiksi piirsi sovitut valkoiset marginaalit suuriin hahmoihin. Myös asentajien kanssa kaikki sujui kiireettömästi, eivätkä he hermostuneet vaikka pyysin siirtämään teoksia sentin sinne tai toisen tänne”, nauraa Seela Petra. 

Teoksen suunnittelu ja asentaminen paikoilleen vaati Novelan lisäksi lukuisien osapuolten, kuten SRV:n, LähiTapiolan ja Arkkitehtitoimisto SARC:in yhteistyötä sekä kykyä ratkaista haasteita. Seela Petra johti itse asennustöitä valvoen, että kaikki tulee juuri oikeaan paikkaan. 

”Alihankkijoita oli paljon ja tiedonkulku on kokouksista huolimatta haasteellista. Jonain päivänä sähkökaapeli oli yhtäkkiä keskellä teokselle varattua seinää, toisena palohälytin hahmojen kannalta pilarin väärässä kulmassa. Kompromissien ja kommunikaation avulla lopputulos on kuitenkin onnistunut. Erityisesti Novelan osuus oli positiivinen kokemus. On upea tunne nähdä, kuinka ihmiset oikeasti haluavat onnistua yhdessä!”


Ollaanko yhteydessä?