Betoni puhkeaa kukkaan Raide-Jokerin pysäkillä

Referenssi

Betoni puhkeaa kukkaan Raide-Jokerin pysäkillä


Novela oli mukana luomassa piristystä Raide-Jokerin pysäkille Espoon Laajalahdessa, kun kohteeseen toteutettiin taiteilija KATI IMMOSEN teos “Rhodojen suojassa”.

Kurkijoenpuiston pysäkin betoninen meluaita sai pintaansa Espoon kaupungin tilaaman värikkään taideteoksen lokakuussa 2022. Taiteen kuraattorina oli Espoon modernin taiteen museo EMMA ja teos tilattiin kuvataiteilija Kati Immoselta. Novela toteutti teoksen taiteilijan kanssa yhteistyössä hyödyntäen laajaa osaamistaan värien toistossa ja materiaalien valinnassa.

Punaisena lankana alueen luonto ja historia

“Tilaaja toivoi teokseen elementtejä paikallisesta luonnosta ja alueen historiasta. Teoksessa on kukkivia rhodopensaita – pysäkin toisella puolella metsässä on Anja Pankasalon rhodopuisto, jonka kukkaloistosta poimin yksityiskohtia. Anja Pankasalo oli paikallinen voimahahmo, puiston perustaja ja luonnonsuojelija. Kuvissa jättikokoisten rhodokukkien sisällä on yksityiskohtia Laajalahden historiasta. Lehtien päällä istuu paikallisia ihmisiä piknikillä katselemassa kukkia ja niihin piilotettuja historian välähdyksiä. Kukkien taustalla on myös suurikokoisia eläimiä asukkaiden tarinoista”, Kati Immonen kertoo.

“Toteutuksessa halusin kiinnittää erityistä huomiota tulosteiden taustaväriin, siniseen. Tavoitteena oli saada siitä mahdollisimman saman värinen kuin se sähkönsininen, jolla betoniaita oli maalattu. Tässä Novela näkikin vaivaa ja testasi eri vaihtoehtoja – ja onnistui hienosti”, Kati Immonen kiittelee.

“Novela oli minulle uusi miellyttävä tuttavuus. Koko prosessi kuvankäsittelystä asennukseen eteni todella ammattitaitoisesti, laadukkaasti ja vastuuntuntoisesti. Minä sain keskittyä suunnitteluun ja ideointiin mikä tuntui aivan mahtavalta”, hän päättää.

“Sujuvaa ja hyvähenkistä yhteistyötä”

Näillä sanoilla projektissa taidekoordinaattorina toiminut Marjo Heino kuvaa työskentelyä Novelan kanssa taidepysäkin toteutuksessa. Pysäkin betoniseen melukaiteeseen kiinnitettiin aluminiinikomposiittilevylle tehtyjä tulosteita 43 metrin matkalle. Levyt leikattiin muotoon ja pinnoitettiin graffitisuojakalvolla. Kohteesta tehtiin tarkka mitoituskuva taiteilijan ohjeen mukaan, koska teoksen levyt jatkuivat aidan saumojen yli.

“Novela valikoitui työn toteuttajaksi, koska he ovat paikallinen toimija, jolla on erinomainen asiantuntemus edustamastaan materiaalista. Tämä oli itselleni ensimmäinen kerta kun työskentelin heidän kanssaan, mutta tiesin yrityksen toiminnan aiemmista taideprojekteista. Arvostin nopeaa kommunikointia suunnitteluvaiheessa, vahvaa kokemuksen tuomaa osaamista sekä luotettavuutta esimerkiksi sitoutumisessa aikatauluun”, Marjo Heino kertoo.


Ollaanko yhteydessä?